1 polędwica wieprzowa
Marynata:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka ketchupu pikantnego
- sól,pieprz
- łyżka smalcu do obsmażenia
- 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska)
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy
- pieprz
Umytą i osuszoną polędwiczkę nasmarować delikatnie solą oraz pieprzem.Następnie nasmarować przygotowaną wcześniej marynatą.Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na patelni rozpuścić smalec i obsmażyć mięsko z każdej strony.Przełożyć do blaszki wraz z tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C,piec ok 20-25 min.
Na rozgrzaną patelnię bądź rondelek dać łyżkę masła,gdy się rozpuści dołożyć mąkę i rozmieszać dokładnie.Wlać rosół bądź bulion,dodać obie musztardy oraz pieprz.Gotować na małym ogniu,aż uzyskamy gęsty sos,który powinien być dość pikantny.Do sosu nie dodaję już soli,uważam,że musztardy są wystarczające słone- oczywiście to kwestia smaku.
Upieczoną polędwiczkę pokroić w plastry i polać sosem musztardowym. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz