Gofry - kto ich nie uwielbia? Nie poznałam jeszcze takiej osoby. Możemy podawać je na przeróżne sposoby - z bitą śmietaną, owocami,dżemem,na wytrawnie.U Nas największe wzięcie mają takie zwyczajne oprószone cukrem pudrem i owocami. Moja dzisiejsza propozycja właśnie taka jest.Znalazłam jeszcze zamrożone truskawki,zmiksowałam je i polałam takim musem gofry - mówię Wam smak i zapach lata.
Przepis z tego bloga
https://kulinarneinspiracjefutki.blogspot.com/search?q=gofry
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Mleko,olej,mąkę,żółtka,proszek do pieczenia,cukier puder,cukier waniliowy oraz sól dokładnie łączymy za pomocą miksera na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie delikatnie łączymy z masą.
Gotowe ciasto nakładamy chochelką na dobrze nagrzaną gofrownicę,rozprowadzamy po całej powierzchni bardzo dokładnie i pieczemy ok 3 - 5 min ( w zależności od mocy gofrownicy). Gotowe przekładamy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz