Hreczanyki to danie pochodzące z Podkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji 'Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe.
Składniki:
- ok 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ( ewent samo wieprzowe)
- 1 szklanka kaszy gryczanej,najlepiej niepalonej
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- sól,pieprz
Kaszę gryczaną wypłukać,ugotować : zagotować 2 szklanki wody z 1 łyżeczką soli i 3 łyżkami oleju,do gotującej wsypać 1 szklankę kaszy i na wolnym ogniu gotować aż kasza wchłonie wodę.
Umyte mięso zmielić w maszynce,dodać przestudzoną kaszę - wymieszać,dodać jajka,przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masa ma być dość kleista.
Formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub śmietankowym z czosnkiem.
U Nas był sos pieczarkowy,ale muszę powiedzieć,że mi najlepiej smakują same.
Pycha.Uwielbiam kaszę gryczaną, a to jeszcze z mięskiem.
OdpowiedzUsuńMy też bardzo uwielbiamy,często u Nas gości....te kotleciki już powtarzałam,z moimi małymi wariacjami,polecam są naprawdę smaczne :}
UsuńWygladaja b. smakowicie .Dobra okazja na dzisiejszy obiadek spodziewam sie odwiedzin -dziekuje za ten przepis -pozdrawiam ..
OdpowiedzUsuńdziękuję za odwiedziny,cieszę się,że przepis się przydał :} pozdrawiam
UsuńDzień dobry:) Znam inny podkarpacki przepis na te "mielone", ponoć prawdziwy. Zacytuję: kaszę gryczaną wrzuca się na gorący olej, dodaje jajka a potem zalewa wszystko wodą i dodaje duszony czosnek. Kiedy w ten sposób kasza ugotuje się na miękko, łączy się ją z mielonym mięsem wieprzowym i formuje kotlety).
OdpowiedzUsuńDziękuję,z pewnością wypróbuję ten sposób 😀
Usuń