U mnie pierś z indyka,ale równie dobrze sprawdzi się filet z kurczaka.Mięsko podałam z kluseczkami śląskimi - mężuś zadowolony,rodzicom też smakowało.
Składniki:
- ok 600- 800 dag piersi z indyka
- 1 cebula
- puszka pomidorów
- 200 ml białego,wytrawnego wina
- sól,pieprz
- bazylia,oregano
- 2-3 ząbki czosnku
Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju.Gdy lekko się zeszkli dodać medaliony,które tylko lekko ścinamy z obu stron. Całość zalać winem i dusić ok 20 min.Następnie dodać pomidory z puszki,doprawić 2-3 ząbkami czosnku,oregano,bazylią oraz solą i pieprzem.Gotować,aż sos zrobi się gęsty - pod koniec dodać świeżej bazylii - ściągnąć z ognia i całość wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz