Polecam Wam mój własny przepis - spróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki bo mam duży wybór bo i swoje mięsko mamy.
Składniki:
- 1 kg szynki bądź łopatki
- 750 g karkówki
- 600 g podgardla
- 400 g boczku
- 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa)
- 1 główka czosnku
- 2,5 łyżki soli ( kamienna)
- 2 spore łyżki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 4 spore łyżki majeranku
- 1,5 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- jelita
Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w niezbyt duże kawałki.Przepuścić przez maszynkę do mielenia ( chude kawałki przez sitko o dużych oczkach,tłuste przez sitko o małych oczkach). Wołowinę mielimy oddzielnie przez sitko o małych oczkach,najlepiej dwukrotnie.
Zanim mięso ze sobą połączymy do mięsa wołowego wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą kamienną, majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz i pieprz ziołowy. Dokładnie wszystko mieszamy,aż masa zrobi się jednolita i kleista.
Mięso wieprzowe ze sobą łączymy,dodajemy 1 szklankę zimnej wody i również dokładnie mieszamy.
Dopiero teraz możemy do wieprzowej masy dodać wołowinę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
Na maszynkę do mielenia nałożyć nasadkę,natłuścić ją olejem.Naciągnąć jelito i niezbyt ściśle napełnić,co jakiś czas skręcając, by powstały niezbyt duże kiełbaski.
Część można zamrozić,część sparzyć ok 30 min w 70-80 st C.
Wspaniala!
OdpowiedzUsuń