wtorek, 11 kwietnia 2017

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

    Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez białej kiełbaski? Ja nie. Od jakiegoś czasu robimy swoją własną i powiem Wam,że naprawdę warto. Nie ma ona sobie równych - zdrowa i pyszna.Dobra ma jedną małą wadę - szybko znika bo trudno jej się oprzeć.
   Polecam Wam mój własny przepis - spróbujcie a nie będziecie żałować. Oczywiście rodzaj mięsa zależy od Was - ja podaję taki bo mam duży wybór bo i swoje mięsko mamy.


Składniki:
  •  1 kg szynki bądź łopatki
  • 750 g karkówki
  • 600 g podgardla
  • 400 g boczku
  • 300 g mięsa wołowego( pręga bądź wołowina karkowa)
  • 1 główka czosnku
  • 2,5 łyżki soli ( kamienna)
  • 2 spore łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 4 spore łyżki majeranku
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • jelita 
Jelita zalać wodą,odstawić na ok 20 min wypłukać. Zmienić wodę.Odstawić na 2 godziny,ponownie wypłukać.
Mięso umyć,osuszyć.Pokroić w niezbyt duże kawałki.Przepuścić przez maszynkę do mielenia ( chude kawałki przez sitko o dużych oczkach,tłuste przez sitko  o małych oczkach). Wołowinę mielimy oddzielnie przez sitko o małych oczkach,najlepiej dwukrotnie.
Zanim mięso ze sobą połączymy do mięsa wołowego wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody,czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszany z solą kamienną, majeranek oraz świeżo zmielony czarny pieprz i pieprz ziołowy. Dokładnie wszystko mieszamy,aż masa zrobi się jednolita i kleista.
Mięso wieprzowe ze sobą łączymy,dodajemy 1 szklankę zimnej wody i również dokładnie mieszamy.
Dopiero teraz możemy do wieprzowej masy dodać wołowinę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
Na maszynkę do mielenia nałożyć nasadkę,natłuścić ją olejem.Naciągnąć jelito i niezbyt ściśle napełnić,co jakiś czas skręcając, by powstały niezbyt duże kiełbaski.
Część można zamrozić,część sparzyć ok 30 min w 70-80 st C.



1 komentarz: