Nastawiliście już zakwas na żurek? To już ostatni dzwonek by mieć swój własny zdrowy i pyszny zakwas - nie ma lepszego żurku niż ten zrobiony na własnym zakwasie,serdecznie Wam polecam.
Składniki:
- 5 kopiastych łyżek mąki żytniej
- 5 ząbków czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3/4 l przegotowanej ciepłej wody
Do słoika wsypać mąkę żytnią,zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku lekko zmiażdżone. Wymieszać dokładnie,przykryć serwetką,lnianą serwetką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz dziennie przemieszać zakwas.
Po ok 5 dniach zakwas mamy gotowy.
Oj lubimy domowy zakwas na żurek i zupę z niego. Ja robię z zakwasu żytniego, wystarczy jeden dzień i gotowe :)
OdpowiedzUsuń