wtorek, 25 kwietnia 2017

PASTA Z KURCZAKA

   Dziś kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie mięsa z rosołu. Jak wiecie nie jestem zwolenniczką kupnych wędlin,chleba też jem bardzo mało - jeśli jednak mam ochotę na kromeczkę to wolę zjeść zdrowo i smacznie. Polecam wiec mój przepis na pastę z kurczaka,indyka - zależy z czego robimy rosołek. U mnie była to kura szczęśliwa bo z własnej hodowli.

Składniki:
  •  200 g ugotowanego kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ugotowane jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • chili,wędzona słodka papryka
  • szczypiorek
  • gęsta śmietana 18% lub majonez ( tyle ile zabierze masa)
Kurczaka ugotować z jarzynami. Najlepiej wykorzystać mięsko i jarzyny z rosołu. Następnie  kurczaka,jarzyny oraz ugotowane jajka przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać śmietanę lu majonez( lub śmietanę wymieszaną z majonezem pól na pół),doprawić czosnkiem,solą,pieprzem,papryką i chili. Dodać również pokrojony świeży szczypiorek - dokładnie wszystko wymieszać. Pasta musi mieć wyrazisty smak,nie może być mdła dlatego pieprzu i innych przypraw nie należy się bać. Jest doskonała do smarowania chlebka,z dodatkiem pomidora czy rzodkiewki - pychota.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka, ale pod taką postacią jeszcze go nie wykonywałem. Więc będę musiał wypróbować nowo zdobyty przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :} proszę dać znać czy pasta smakowała :}

      Usuń
  2. Fajny pomysł na wykorzystanie mięska z rosołu i urozmaicenie śniadanka:)

    OdpowiedzUsuń