poniedziałek, 24 kwietnia 2017

INDYK ZE SZPARAGAMI

   Moje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej?


Składniki:
  •  4 plastry fileta z indyka
  • 4 podłużne plastry wędzonego boczku
  •  ok 12 sztuk zielonych szparagów
  • kawałek żółtego sera
  • śmietana 30%
  • 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól,pieprz
  • słodka mielona papryka ( u mnie wędzona)
  • zioła prowansalskie 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
Szparagi myjemy,osuszamy,odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do lekko osolonego wrzątku,wsypujemy szczyptę cukru.Gotujemy ok 5 min,wyjmujemy i odstawiamy.
W tym czasie szykujemy sos: śmietanę łączymy z musztardą,pieprzem,szczyptą gałki muszkatołowej oraz mieloną słodką papryką ( ilość przypraw wg uznania).
Plastry indyka myjemy,lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym plastrze indyka kładziemy po 3 szparagi,zwijamy,całość owijamy ściśle boczkiem.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem.
Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 20 min. Pod koniec roladki posypujemy jeszcze startym serem i zapiekamy do jego roztopienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz