Składniki:
- ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego)
- ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka
- 3 łyżki mielonego szpinaku
- 2 jajka
- 2 bułki
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- laska wiejskiej kiełbasy
- sól,pieprz
- oliwa
Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko,trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy.
Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry.
Roladę można podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno - obie wersje smakują rewelacyjnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz