środa, 5 kwietnia 2017

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO Z KIEŁBASĄ

    Jeśli zastanawiacie się jeszcze czym zachwycić rodzinę bliższą czy dalszą to mam dla Was propozycję. Rolada z mielonego mięsa z dodatkiem wiejskiej kiełbaski.....mniam. To coś co z pewnością zachwyci.


Składniki:
  •  ok 1 kg mięsa mielonego ( wieprzowego bądź wołowo wieprzowego)
  • ok 40-50 dag mięsa mielonego z indyka bądź kurczaka
  • 3 łyżki mielonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 bułki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • laska wiejskiej kiełbasy
  • sól,pieprz
  • oliwa
Bułki namoczyć w letniej wodzie.
Zmielić mięso wieprzowe razem z cebulą ( ok 1 1/2 cebuli). Dodać jedno jajko,trzy ząbki czosnku oraz 3/4 odciśniętej bułki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Zmielić mięso drobiowe,dodać zmielony szpinak,2 ząbki czosnku,1/2 bułki oraz jedno jajko - przyprawić solą,pieprzem i wymieszać.
Rozłożyć w kształcie prostokąta równą warstwę mięsa wieprzowego na nim rozprowadzić mięso drobiowe,na brzegu położyć laskę kiełbasy.
Całość delikatnie zwinąć w rulon i posmarować oliwą. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok 1 - 1,5 godziny 1 180 st.C. Po upieczeniu roladę pokroić w plastry.
Roladę można podawać jako samodzielne danie lub z pieczywem na zimno - obie wersje smakują rewelacyjnie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz