Tutaj link do tej sprzed roku http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/05/krem-szparagowy.html
Polecam obie wersje,dajcie znać,która Wam bardziej przypadła do gustu.
Składniki:
- 30 dag zielonych szparagów
- 10 dag szpinaku
- 2 ziemniaki
- 1 średnia cebula
- czosnek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól,pieprz,gałka muszkatołowa
- 700 ml bulionu warzywnego bądź drobiowego
- jajka ( u mnie przepiórcze)
Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę i 3 ząbki czosnku pokroić w kostkę.
W rondelu rozgrzać łyżkę masła klarowanego z odrobiną oleju - wrzucić posiekany czosnek i cebulę,krótko przesmażyć.Następnie dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok 15 min na średnim ogniu.Pod koniec dodać pokrojone szparagi oraz liście szpinaku- gotować jeszcze ok 10 minut.
Gdy zupka przestygnie należy ją zmiksować,ponownie podgrzać i doprawić do smaku solą,pieprzem,gałką muszkatołową oraz czosnkiem ( ok 3 ząbki).
Na maśle klarowanym usmażyłam 3 jajka sadzone ( przepiórcze),posypałam solą,pieprzem. W trakcie smażenia dodałam główki szparagów,też je przesmażyłam. Podałam wszystko z zupką.
Zupka wyszła bardzo smaczna,możecie dodać trochę śmietany,ale dla mnie to zbyteczne - a i mniej kaloryczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz