Składniki:
- 2 - 3 bakłażany
- 1 duża pierś kurczaka
- 1 cebula
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 duży pomidor
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- mozzarella bądź żółty ser
- 2-3 ząbki czosnku
- czubryca czerwona
- zioła prowansalskie
- sól,pieprz
Bakłażany opłukać,osuszyć,przekroić wzdłuż na połówki. Usunąć nasiona,środek oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut.Gdy bakłażany puszczą sok osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni w niewielkiej ilości oleju.Dodać mięso,smażyć kilka minut.
Paprykę oczyścić,pokroić w kostkę,sparzonego pomidora obrać ze skórki,pokroić w kawałki - dodać razem z papryką do mięsa.
Pod koniec doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz posypać ziołami prowansalskimi i dodać posiekaną natkę pietruszki - dokładnie wymieszać.
Masą napełnić połówki bakłażanów,ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok 40-45 min w 180 st. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem,najlepiej mozzarellą,ale żółty też daje radę.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńI to bardzo :}
Usuń