poniedziałek, 19 czerwca 2017

FASOLKA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI

   Dość dawno nie było wpisu,ale czasami trzeba odpocząć od gotowania,od blogowania. Powracam z przepisem na fasolkę szparagową z pomidorami - bardzo smaczna propozycja na obiad jak i kolację.
   Przed długim weekendem dostałam miłą paczkę od Galeo - to tak w ramach współpracy. Obserwujcie więc moje wpisy bo będą się pojawiać przepisy z użyciem tych przypraw - myślę,ze będzie się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.
  

Składniki:
  •  60 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku
  • 4 pomidory 
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanej bazylii
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie 
  • mozzarella 
Oczyszczoną fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru.Osączyć i podzielić na 12 porcji.Każdą z nich obwiązać plastrem szynki bądź boczku.
Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru. Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie.
Sos rozłożyć na dnie foremki,zostawić 2-3 łyżki.Na sosie ułożyć fasolkę,polać odłożonym sosem,posypać mozzarellą.
Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i zapiekać 15 min.
Podawać gorące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz