Przed długim weekendem dostałam miłą paczkę od Galeo - to tak w ramach współpracy. Obserwujcie więc moje wpisy bo będą się pojawiać przepisy z użyciem tych przypraw - myślę,ze będzie się działo gdyż dostałam przyprawy do indyka,na grilla i wiele innych.
Składniki:
- 60 dag zielonej fasolki szparagowej
- 12 dużych plastrów szynki bądź gotowanego boczku
- 4 pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- sól,pieprz,zioła prowansalskie
- mozzarella
Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,wrzucić pomidory i dusić aż się rozpadną,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić aż sos się zredukuje,lekko zgęstnieje - pod koniec doprawić solą,pieprzem,szczyptą cukru. Dodać posiekaną świeżą bazylię oraz suszone zioła prowansalskie.
Sos rozłożyć na dnie foremki,zostawić 2-3 łyżki.Na sosie ułożyć fasolkę,polać odłożonym sosem,posypać mozzarellą.
Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C i zapiekać 15 min.
Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz