poniedziałek, 26 czerwca 2017

MEDALIONY Z INDYKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI

   Mięciutkie,smaczne i aromatyczne medaliony z indyka,które są doskonałą propozycją na obiad. Użyłam przyprawy Galeo do indyka po staropolsku,którą jakiś czas temu dostałam w ramach współpracy. Powiem Wam,że mi osobiście przypadła do gustu gdyż znalazłam tam mieszankę moich ulubionych ziół tj. cząber,majeranek,rozmaryn,tymianek - mieszanka jest bardzo aromatyczna.Jedyny minus,który zauważam to sól,która znajduje się na pierwszym miejscu - dlatego osobo soli już nie używałam. Mimo wszystko mięsko z tą przyprawą rozpływało się ustach,szybko znikało z talerzy. Także polecam.


Składniki:
  •  1/2 kg medalionów z indyka ( u mnie wyszło ich 6 sztuk)
  • 12 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz
  • przyprawa do indyka - u mnie Galeo 
Medaliony myjemy,osuszamy i posypujemy przyprawą do indyka,lekko skrapiamy oliwą - odstawiamy na parę godzin do lodówki,najlepiej na noc wtedy uzyskamy pełnię smaku.
Cebulę oraz czosnek drobno kroimy w małą kostkę,pieczarki oczyszczamy i kroimy w grubsze plastry.
Następnie medaliony obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony po ok 2 minuty - wyjmujemy na talerz. Cebulę oraz czosnek podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso,dodać pieczarki i chwilę dusić.Warzywa lekko obsypałam mieszanką przypraw Galeo do indyka oraz pieprzem.Dołożyć obsmażone mięso,zalać rosołem bądź wodą przegotowaną tak by mięsko się nie przypaliło a powoli dusiło.Całość dusimy ok 20 -25 min,pod koniec należy dodać śmietanę,ewentualnie doprawić pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz