Składniki:
- polędwica wieprzowa ok 50 dag
- pęczek szparagów
- 1,5 cukinii
- 1 duża cebula
- sól,pieprz,papryka ostra,czosnek
- 1 łyżka śmietanki 30%
Szparagi umyć,odciąć zdrewniałe końcówki i pociąć na kilkucentymetrowe paski ( najlepiej na 3 części).
Cukinię umyć,pokroić w plastry,następnie w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić jak cukinię.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu,obsmażyć plasterki polędwicy po 5 minut z każdej strony,wrzucić cebulę,chwilę dusić na niewielkim ogniu,następnie dorzucić cukinię i szparagi- dusić,aż uzyskamy pożądaną miękkość warzyw. Pod koniec warzywa doprawić solą,pieprzem oraz 3 ząbkami czosnku.Dodać 1 łyżkę śmietany - całość dobrze wymieszać.Chwilkę dusić.
Polędwiczki podałam z niepaloną kaszą gryczaną ugotowaną na sypko - najlepszy i najpyszniejszy zestaw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz