Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 50 dag masła ( ewentualnie margaryny)
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- twarda marmolada bądź inne dowolne nadzienie
Przesianą mąkę łączymy z posiekanym masłem ( margaryną),dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i krótko wyrabiamy ciasto ( ma być gęste). Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ciasto wałkujemy,wykrawamy okrąg (najlepiej dużym talerzem),następnie kroimy na trójkąty,kładziemy na nie marmoladę i zwijamy w rogaliki.
Rogaliki ułożyć na blasze do pieczenia,smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy ok 20-30 min w 180 st.C.
Gdy rogaliki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.
witam! przed chwilą wyjęłam rogaliki i już połowy nie ma! są wspaniałe, pyszne, a ciasto mięciutkie, idealnie się z nim pracowało, po prostu pyyychota! rysiaa
OdpowiedzUsuńŚlicznie dziękuję za miły komentarz, właśnie po to założyłam bloga 😀😍😘 Smacznego
Usuń