Składniki:
- 2 kg małych bądź średnich ogórków
- 2 średnie papryki
- 2-3 cebule
- 4 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soli
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki octu 10%
- 3 -4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kolendry
- kilka listków laurowych
Ogórki i cebule wymieszać,zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą i odstawić na 3 godziny.
W tym czasie możemy przygotować zalewę: połączyć składniki i zagotować,odstawić by ostygła.
Paprykę oczyścić i pokroić w większą kostkę bądź paski.
Po 3 godzinach odcedzić ogórki z cebulą i wymieszać z papryką.Nakładać do słoików i zalać ostudzoną zalewą,zakręcić i pasteryzować ok 10-15 minut.
Przepis pochodzi ze zbiorów s Anastazji. Według jej przepisu cukru dodaje się 4 szklanki - ja daję 3 szklanki,ale każdy musi spróbować sam,dać tyle ile mu pasuje.Ogórki wychodzą smaczne i chrupiące.
Z tej ilości otrzymacie ok 8-9 słoików 0,5l.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz