sobota, 23 września 2017

POMIDORY POD PIERZYNKĄ

   Fajna propozycja na szybką i smaczną przekąskę,doskonała na wszelkie imprezy.


Składniki:
  •  3-4 średnie pomidory
  • ok 150 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • szczypiorek do dekoracji
Pomidory dokładnie umyć i pokroić w grubsze plastry. Poukładać  na większym talerzu bądź półmisku.
Zrobić sos: do miseczki dodać jogurt z majonezem,przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku - wymieszać.przyprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotowane pomidory można posypać pieprzem, polać przygotowanym sosem - każdy plaster osobno. Następnie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem.


środa, 20 września 2017

RAFFAELLO Z ADWOKATEM

    Ciasto rewelacyjne na wszelkie uroczystości rodzinne,na chrzciny,komunię jak również na wesele.Zapisujcie sobie ten przepis bo coś słodkiego dopiero pojawi się na Wszystkich Świętych :}.
   Przepis na dużą blachę.


Biszkopt:
  •  6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek,dodać cukier i po jednym żółtku.Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok 30 min w temp. 170 st.C.

 Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek,dodać cukier.Następnie  wmieszać delikatnie kokos,mąki i proszek do pieczenia. Piec ok 20 min w temp.180 st.C.

Masa 1:
  •  3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dag masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki kawy cappuccino waniliowej 
Żółtka,mąkę dobrze roztrzepać z cukrem - ugotować budyń na mleku.
Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń,na końcu suchą kawę cappuccino. Gotową masę podzielić na 2 części.

 Masa 2:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 2 śmietany "Śnieżka"
  • 1 szklanka adwokata
  • duża paczka biszkoptów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 biała czekolada
  • 3 łyżki mleka
  • 1-2 łyżeczki żelatyny
Białą czekoladę rozpuścić z 1 łyżką mleka.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach mleka.
Śmietanę kremówkę ubić ze Śnieżką,dodać szklankę adwokata,pokruszone biszkopty oraz wiórki kokosowe. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę - wymieszać.

 Przełożenie ciasta:
 Biszkopt + 1/2 masy 1 + ciasto kokosowe + 1/2 masy 1 + masa 2 + wierzch obficie posypać wiórkami kokosowymi


Biszkopt dodatkowo nasączyłam wodą z cytryną i spirytusem. Inspirowałam się przepisem S Anastazji.



poniedziałek, 18 września 2017

TORT OWOCOWY

     Ostatnio na blogu słodko,ale czasami tak być musi - w końcu jak jest okazja tort musi być. Wykonałam go na 40 rocznicę ślubu rodziców.Polecam ten przepis z czystym sumieniem.Wychodzi wysoki,bardzo smaczny,nieprzesłodzony. Udekorowałam go żywymi różami w białku i cukrze - wszyscy byli zachwyceni a tort miał nawet swoją sesję fotograficzną.
   


Ciasto jasne:
  •  4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek.dalej ubijać,dodać cukier,po 1 żółtku,na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na tortownicę i piec ok 25-30 min 1 180st.C.

 Ciasto kakaowe:
  •  4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować jak w przepisie  na ciasto jasne.

Ciasto orzechowe:
  •  5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag orzechów włoskich krojonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Ubić pianę z białek,stopniowo dodawać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia.Wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min w 170st.C.
  
Ciasto kokosowe:
  •  5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
 Ubić pianę z białek,dodać cukier.Potem wmieszać delikatnie resztę składników,wyłożyć na tortownicę i piec ok 20 min w 180st.C.

 Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 żółtek ( pozostałych z ciast)
  • 15 łyżek cukru
  • 50 dag masła
  • 25 dag margaryny ( u mnie masło)
  • 1 galaretka wiśniowa
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • mały słoik drylowanych wiśni w syropie
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.Z owoców odlać syrop,ananasy i brzoskwinie pokroić w kostkę.
1/2 l mleka zagotować  z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka.Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.
Utrzeć masło,dodając przestudzony budyń.
Krem podzielić na 4 części: 3 równe i jedna część większa na posmarowanie góry i boków tortu.
Do jednej części masy dodać pokrojone brzoskwinie,do drugiej ananasy,do trzeciej części tężejącą galaretkę oraz odsączone wiśnie.

Przełożenie tortu:

Ciasto jasne + krem z brzoskwiniami + ciasto orzechowe + krem z galaretką i wiśniami + ciasto kokosowe + krem z ananasami + ciasto ciemne

 Wierzch i  boki tortu posmarować białym kremem,odstawić do lodówki.udekorować wg uznania.
U mnie były to żywe róże w białku i cukrze.Boki tortu obsypałam czekoladą startą na tarce do warzyw.

Przygotowanie żywych kwiatów

 Jest to naprawdę łatwy sposób dekoracji tortu a efekt rewelacyjny,z pewnością zaskoczy gości.
Do przygotowania potrzebujemy tylko białko jajka,cukier,pędzelek i jakieś żywe kwiaty.
Białko roztrzepać,bez ubijania piany. Kwiaty poucinać z około 1-2 cm łodyżką.
Używając pędzelka każdego kwiatka należy posmarować dokładnie białkiem,nie zapominać o łodygach,w szczególności miejscu cięcia - zabezpieczy to przed wysychaniem.
Następnie delikatnie posypać cukrem,nadmiar delikatnie strzepnąć - gotowe kwiaty odkładać na papier.
Kwiaty najlepiej przygotować dzień wcześniej,zachowują świeżość nawet do 2-3 dni.
Przed podaniem tortu udekorować go kwiatami.







Każdy blat tortu nasączyłam bardzo dokładnie i obficie ponczem,który zrobiłam z herbaty z cukrem,cytryną i spirytusem - tort dzięki temu ma wyrazisty smak,nie jest zbyt słodki.To jest właśnie sekret dobrego tortu - duża ilość spirytusu,mocno nasączony tort.

sobota, 2 września 2017

SERNIK Z MALINAMI I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ

   Przepyszny,wilgotny sernik z kruszonką kokosową i malinami to niebo w buzi. Ciężko się od niego oderwać 😀


Ciasto kruche:

  • 25 dag mąki 
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 3-4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
  • 1 1/4 kg sera tłustego zmielonego
  • 10 jajek
  • 25-30 dag cukru
  • 2 budynie bez cukru
  • skórka starta z 1 cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem,dodając stopniowo ser wymieszany z suchym budyniem i skórką z cytryny. Na końcu delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę.

Kruszonka kokosową:
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 12 dag cukru
  • 12 dag masła
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zarobić. Schłodzić.

Dodatkowo:
  • 1/2 kg malin

Spód blaszki wyłożyć kruchym ciastem, rozprowadzić masę serową,rozłożyć maliny i posypać kruszonką kokosową. Piec ok 1 godziny w temperaturze ok. 180 st.C.


Przepis pochodzi od niezawodnej siostry Anastazji. Polecam, z pewnością będziecie zachwyceni. 

piątek, 1 września 2017

SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

    Sok z owoców czarnego bzu jest wprost nieoceniony,szczególnie w czasie przeziębień i infekcji. Lista zalet czarnego bzu jest bardzo długa i nie będę tutaj o tym pisać.Jeśli ktoś jeszcze nie zna wszystkich właściwości odsyłam do internetu.Owoce dojrzewają od końca sierpnia do końca września,mają czarno - fioletowy kolor i tylko takie zbieramy - zielone i czerwone odrzucamy. Korzystajmy z darów natury bo naprawdę warto.


Składniki:
  • ok 2 kg owoców czarnego bzu
  • ok 500 - 800 g cukru
  • odrobina wody
Owoce myjemy,następnie odrywamy je od gałązek odrzucając starannie owoce zielone i mało dojrzale.
Do garnka wlewamy odrobinę wody,wsypujemy owoce oraz dodajemy cukier - zagotowujemy pod przykryciem do momentu,aż owoce puszczą sok.Następnie przecedzamy przez gęste sitko.
Gorący sok- syrop przelewamy do czystych słoiczków,zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.

 Drugi sposób to wykorzystanie sokownika - jest przydatny zwłaszcza do twardych owoców takich jak czarny bez,aronia czy czarna porzeczka - u Nas zawsze w ruchu.
 
 Ilość cukru i owoców jak wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Gotowe!