Składniki:
- 1,20 - 1,50 kg szynki bądź łopatki wieprzowej
- ok 800 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2-3 papryki
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren angielskich
- 3 łyżki majeranku
- sól,pieprz,kminek
- papryka ostra i słodka ( najlepiej wędzona)
- puszka pomidorów bądź passata pomidorowa bądź pomidory
- 1,5 l bulionu warzywnego bądź przegotowanej wody
Następnie pokroić w kostkę cebulę - zeszklić ją na smalcu w większym garnku. Dodać mięso - gdy puści sok dodać liść laurowy oraz ziele angielskie.Zalać przegotowaną wodą bądź bulionem warzywnym.
Pieczarki oczyścić,pokroić w plastry i wrzucić na suchą patelnię - smażyć do odparowania wody.Przełożyć do zupy.
Paprykę oczyścić,pokroić w większą kostkę - można ją wcześniej upiec w piekarniku,ale nie jest to konieczne.Włożyć do zupy i gotować,aż mięsko i warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodać passatę bądź pomidory z puszki,doprawić do smaku papryką,majerankiem - wg własnego uznania i gustu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz