Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 12 - 13 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- kakao
- 50 g masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Robimy rozczyn: Podgrzać 1/4 szkl mleka,aby było ciepłe,zalać nim drożdże,dodać 2 łyżki cukru.wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mleka zagotować z masłem oraz cukrem - ostudzić.
Wyrobić ciasto z mąki,wystudzonego mleka,soli,jajek i wyrośniętych drożdży.Odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość.
Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać kruszonką i wstawić na 30 min do piekarnika na 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz