Zdjęcie i warstwy nie są idealne,ale zapewniam,że ciasto jest warte grzechu.
Biszkopt ( 20x30cm blacha)
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 25 dag maku
- 10 dag cukru
- 3 białka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 20 dag bakalii ( u mnie rodzynki,płatki migdałowe oraz skórka pomarańczowa)
Gotowy mak ponownie przełożyć do garnka bądź patelni,dodać białka,miód mleko,cukier olejek migdałowy oraz bakalie - wymieszać i smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając,aż do uzyskania gęstej masy.
Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt i wyrównać.
Masa śmietankowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać.
Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać.
Masa orzechowa:
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 15 dag mielonych orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus.
Gotową masę wyłożyć na stężałą już masę śmietankową.
Polewa:
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
Wierzch ciasta polać polewą,posypać wiórkami kokosowymi.udekorować wg uznania.
pyszne i eleganckie :)
OdpowiedzUsuńOj pyszne 😍 już dawno po nim śladu nie ma 😂
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, nie wygląda idealnie ale smakuje wyśmienicie 😍😀
Usuńjaki smakowity;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😀😍
Usuńpo co zoltka do masy orzechowej? robie zawsze te mase,ale bez zołtek...
OdpowiedzUsuńJak bez żółtek to już nie jest identyczna masa 😀, proszę spróbować tej, jest rewelacyjna
Usuń