piątek, 26 stycznia 2018

SYRNIKI - ROSYJSKIE PLACUSZKI Z TWAROGU

   Syrniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Można podawać je z dżemem,cukrem pudrem, śmietaną bądź owocami. W smaku przypominają naleśniki z serem. Łatwe,szybkie, delikatne i bardzo smaczne.


Składniki:

  • 500 g białego półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g mąki tj ok 4 czubate łyżki 
  • cukier puder do posypania 
Ser wyłożyć do miseczki,rozgnieść go widelcem. Dodać jajka,cukier - dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę , ponownie wymieszać.
 Z powstałej masy formujemy placuszki. Dużą łyżką nabieramy masę, delikatnie obsypujemy mąką formując placuszki.Gotowe kładziemy na deskę obsypaną mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na rumiano. Posypać cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. o tak potwierdzam że sa smaczniutkie

    OdpowiedzUsuń
  2. A można je upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy wyjdą bo nigdy nie próbowałam, nie słyszałam też by ktoś próbował w piekarniku je upiec. Nam smakują takie i tylko takie robimy

      Usuń
  3. Dziękuję-wypróbuje . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i mega proste....będę je robiła często bo bardzo mi odpowiada ten smak .Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 😀 bardzo się cieszę,że syrniki smakowały 😍 pozdrawiam

      Usuń
  5. Wypróbowane i bardzo smakowały dzieciom,dodałam troszkę skórki z pomarańczy.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Troche kwaśne trzeba dodać dużo pudru cukru.
    Ale nawet smaczne.��✔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśne? Pewnie ser taki był. Proszę spróbować z serem innej firmy bo ser serowi nie równy

      Usuń