Tydzień temu piekłam najlepsze ciasto marchewkowe a przepis ląduje na blogu dopiero teraz. Byliśmy na obiedzie u kuzynki więc postanowiłam,ze upiekę akurat to ciasto - jest pyszne,szybkie i zawsze szybko schodzi. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki i teraz dzielę się z Wami.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- po 1/2 szklanki orzechów włoskich,ananasa z puszki i wiórków kokosowych
Ubić białka,pod koniec dodać cukier,żółtka,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą naprzemiennie z olejem. Na końcu dodać marchewkę,bakalie wymieszane z cynamonem,można też dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika ( ale nie jest to konieczne). Gotowe ciasto wylać na kwadratową blaszkę bądź tortownicę i piec w 180 st.C ok 50-60 min bądź do suchego patyczka.
Polewa:
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzch wystudzonego ciasta. Posypać orzechami.
Ja uwielbiam ciasto marchewkowe z daktylami. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie, chyba muszę wypróbować ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam bo każdy prosi o przepis jak spróbuję kawałek 😀
Usuń