U Nas jada się go z chlebkiem bez ziemniaków,ale oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie koperek koniecznie go dodajcie bo zupka jest wtedy aromatyczna. Mój mąż niestety koperku nie lubi wiec i zdjęcie bez niego ....ja na poście dr Dąbrowskiej .
Składniki:
- ok 50 dag żeberek wieprzowych
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora i cebulka
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
- kawałek swojskiej kiełbaski
- sok z cytryny
Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 3 litry ) i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele angielskie,liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Gdy warzywa będą gotowe, wyjąć je i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty sok z cytryny jeśli lubicie trochę kwasu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz