czwartek, 14 maja 2020

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

   Udało mi się kupić piękne żeberka tzw trójkąty. Były nie tylko w promocji,ale i bardzo mięsne. Od razu wpadłam na pomysł,że muszę ugotować kapuśniak dla mężusia bo bardzo lubi go w tym zestawieniu. Zupka wychodzi treściwa, smaczna .
   U Nas jada się go z chlebkiem bez ziemniaków,ale oczywiście przepis możecie dowolnie modyfikować. Jeśli lubicie koperek koniecznie go dodajcie bo zupka jest wtedy aromatyczna. Mój mąż niestety koperku nie lubi wiec i zdjęcie bez niego ....ja na poście dr Dąbrowskiej .

Składniki:

  • ok 50 dag żeberek wieprzowych 
  • główka młodej kapusty 
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora i cebulka 
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kawałek swojskiej kiełbaski 
  • sok z cytryny
Umyte żeberka zalać zimną wodą ( ok 3 litry ) i zagotować. Dodać obrane warzywa, ziele angielskie,liść laurowy , sól i gotować na mniejszym ogniu,aż mięso będzie miękkie. Gdy warzywa będą gotowe, wyjąć je i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko tj ok 10 min. Dodajemy więc pokrojoną i podsmażoną w kostkę kiełbaskę, przyprawiamy solą,pieprzem.Na koniec łyżka bądź dwie przecieru i wyciśnięty sok z cytryny jeśli lubicie trochę kwasu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz