Biszkopt kakaowy ( 20 x 30)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier,żółtka. Pod koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - wymieszać delikatnie,tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowaną blachę i piec ok 30 min w 180 st.C .
Gdy biszkopt ostygnie ściąć wierzchnią warstwę,zostawiając 3/4 ciasta na spód. Górną warstwę pokruszyć,najlepiej zrobić to blenderem.
Masa truskawkowa:
- ok 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki.
Odstawić w zimne miejsce.
Krem śmietankowy :
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu.
Dzielimy na dwie części.
Biszkopt nasączyłam spirytusem z cytryną by był bardziej wilgotny i wyrazisty w smaku.
Na tak przygotowany spód wyłożyć jedną część masy śmietankowej. Następnie wylać zmiksowane,lekko tężejące truskawki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa truskawkowa jest sztywna można wyłożyć drugą część masy śmietankowej.
Z odciętej góry biszkoptu zrobić kruszonkę i posypać wierzch .
Ciasto wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz