wtorek, 16 czerwca 2020

TRUSKAWKOWA KOSTKA

    Ciasto powstało bardzo spontanicznie a wyszło bardzo smaczne,delikatne, rozpływające się w ustach. Z pewnością będę do niego wracać bo naprawdę warto.


Biszkopt kakaowy ( 20 x 30) 

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier,żółtka. Pod koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - wymieszać delikatnie,tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowaną blachę  i piec ok 30 min w 180 st.C . 
Gdy biszkopt ostygnie ściąć wierzchnią warstwę,zostawiając 3/4 ciasta na spód. Górną warstwę pokruszyć,najlepiej zrobić to blenderem. 

Masa truskawkowa:
  • ok 800 g truskawek 
  • 2 galaretki truskawkowe
Umyte truskawki zmiksować, dodać suche galaretki - masę podgrzewać do rozpuszczenia galaretki.
Odstawić w zimne miejsce.

Krem śmietankowy :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 250 g mascarpone 
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do gęstego kremu.
Dzielimy na dwie części.

Biszkopt nasączyłam spirytusem z cytryną by był bardziej wilgotny i wyrazisty w smaku.
Na tak przygotowany spód wyłożyć jedną część masy śmietankowej. Następnie wylać zmiksowane,lekko tężejące truskawki. Wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy masa truskawkowa jest sztywna można wyłożyć drugą część masy śmietankowej. 
Z odciętej góry biszkoptu zrobić kruszonkę i posypać wierzch .
Ciasto wstawić do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz