Kurczak marynowany w piwie świetnie się sprawdzi podczas wieczornej imprezy, jak również niedzielnego obiadu. Dodatek miodu sprawia, że mięsko super się rumieni. Polecam a będzie to Wasz ulubiony przepis. Mogą to być same pałki, bądź jak u mnie ćwiartki przedzielone na pół.
Składniki :
- 4 ćwiartki kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do drobiu najlepiej pikantnej
- 1łyżeczka majeranku
- 2-3 łyżki keczupu
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki piwa jasnego
- sól
Ćwiartki kurczaka przeciąć na pół, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Włożyć do szklanego naczynia i dokładnie natrzeć kurczaka marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na noc.
Zamarynowanego kurczaka wraz z marynatą wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 st . C na około 1 godz. W trakcie pieczenia co najmniej dwukrotnie polewamy marynatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz