środa, 9 grudnia 2020

CIASTO MAKOWE Z BAKALIAMI

     Ciasto na ostatnią chwilę - doskonałe na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale też gdy chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii. 


Składniki:

  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru 
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g suchego maku
  • 1 łyżka octu 10%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300 g śmietany kwaśnej 18%
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 50 g rodzynek 
  • 50 g żurawiny 
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Lukier :
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 3-4 łyżki soku z pomarańczy 
  • 50 g skórki pomarańczowej 
Namoczone bakalie odsączyć na sitku, zasypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
Masło rozpuścić , odstawić do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło.
Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem. 
Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C . 

Gdy ciasto przestygnie zrobić lukier - cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy na gładką masę i polać, posypać skórką pomarańczową.





4 komentarze: