Ciasto na ostatnią chwilę - doskonałe na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale też gdy chce się Nam czegoś słodkiego. Pyszne, wilgotne, z mnóstwem bakalii.
Składniki:
- 125 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 250 g suchego maku
- 1 łyżka octu 10%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 300 g śmietany kwaśnej 18%
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier :
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy
- 50 g skórki pomarańczowej
Namoczone bakalie odsączyć na sitku, zasypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
Masło rozpuścić , odstawić do przestudzenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z octem i przestudzone masło.
Następnie delikatnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i makiem.
Na końcu dodać śmietanę i bakalie wymieszane w mące ziemniaczanej.
Ciasto wyłożyć do formy keksowej i piec ok 50 min w 180. st. C .
Gdy ciasto przestygnie zrobić lukier - cukier puder utrzeć z sokiem z pomarańczy na gładką masę i polać, posypać skórką pomarańczową.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 💗
UsuńNa jaki rozmiar formy ten przepis?
OdpowiedzUsuńKeksówka jak u mnie , ostatecznie tortownica
Usuń