Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja.
Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować.
Ciasto na naleśniki :
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Jajka posolić, wymieszać z wodą i mlekiem. Cały czas mieszając, dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
Farsz z kapusty :
- 400 g kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz
- ewentualnie żółty ser
- pęczek szczypiorku
Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki - dusić do miękkości grzybów, po czym dodać do kapusty.
Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem.
Na środku każdego naleśnika ułożyć nadzienie z kapusty, posypać startym żółtym serem. Brzegi zebrać i ostrożnie związać łodyżką szczypiorku. Blaszkę bądź naczynie żaroodporne wyłożyć natłuszczonym masłem papierem i ułożyć sakiewki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 15-20 min. Na początku najlepiej przykryć czymś naczynie, dopiero pod koniec otworzyć by sakiewki się przyrumieniły.
Witam,czy podpieczone,gotowe sakiewki mozna mrozic?
OdpowiedzUsuń