piątek, 11 grudnia 2020

SAKIEWKI NALEŚNIKOWE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

     Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dziś proponuję sakiewki z kiszoną kapustą z pieczarkami zamiast tradycyjnych krokietów. Wyglądają bardzo elegancko a robi się je znacznie szybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja. 

  Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować. 



Ciasto na naleśniki :

  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Jajka posolić, wymieszać z wodą i mlekiem. Cały czas mieszając, dodając stopniowo mąkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć naleśniki dosyć krótko by nie były zbyt wysuszone. Usmażone naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.

Farsz z kapusty :
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 30 dag pieczarek 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz 
  • ewentualnie żółty ser 
  • pęczek szczypiorku
Kapustę ugotować, odcisnąć wodę i drobno pokroić. Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone pieczarki - dusić do miękkości grzybów, po czym dodać do kapusty. 
Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. 

Na środku każdego naleśnika ułożyć nadzienie z kapusty, posypać startym żółtym serem. Brzegi zebrać i ostrożnie związać łodyżką szczypiorku. Blaszkę bądź naczynie żaroodporne wyłożyć natłuszczonym masłem papierem i ułożyć sakiewki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na około 15-20 min. Na początku najlepiej przykryć czymś naczynie, dopiero pod koniec otworzyć by sakiewki się przyrumieniły. 





1 komentarz: