Smak,zapach pieczonych żeberek w kiszonej kapuście kojarzy mi się zawsze z grudniowym obiadem,tym takim zimowym. Super się sprawdzi jako świąteczny obiad,zamiast tradycyjnego bigosu.
Jeśli jeszcze nie znacie tego smaku to zachęcam , musicie nadrobić zaległości.
Składniki:
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebulę
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- pół główki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- parę kulek pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- garść kminku
- 1/2 łyżeczki chilli
- łyżeczka sosu sojowego
Umyte i osuszone żeberka przyprawić czosnkiem, solą,pieprzem,sosem sojowym i chilli. Odstawić na noc lub na parę godzin.
Namoczyć grzyby by były miękkie,tak około 1/2 godziny.
Kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, można pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w większą kostkę, dodać liść laurowy,ziele angielskie, kulki pieprzu, paprykę,kminek,majeranek, pokrojone grzybki - całość wymieszać dokładnie.
Żeberka podsmażyć że wszystkich stron.
Część kapusty wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na nią położyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą. Podlać wodą z moczenia grzybów i wstawić do piekarnika na 200 st na około 1,5 h.
Pod koniec można otworzyć naczynie by żeberka się zrumienily.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz