Najlepszy piernik przekładany powidłami. Bez niego nie ma świat, on musi być bo rodzina zawsze o niego pyta , zawsze na niego czeka. Znika też bardzo szybko a plusem jest to,że można zrobić go na ostatnią chwilę.
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 masła
- 200 g płynnego miodu
- 3 jajka
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- przyprawa do piernika
- 1,5 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki kakao
Masło utrzeć z cukrem,dodawać żółtka,miód, mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika,kakao i sodą,na końcu śmietanę. Ubić białka i wmieszać delikatnie.
Piec w keksówce w 165 st.C ok 50-60 min.
Do przełożenia:
- ok 400 g powideł śliwkowych
- galaretka brzoskwiniowa
Ostudzony piernik przeciąć na trzy części .
Powidła podgrzać, dodać galaretkę. Ostudzić. Tężejącą masą przełożyć piernik. Polać ulubioną polewą, ozdobić wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz