Fritule to chorwackie mini pączki . Dodatek jabłka i cytryny dają wyjątkowy smak pączusiom. Są miękkie, delikatne i wilgotne w środku. Warto chodź raz w karnawale je zrobić .
Przepis znalazłam dawno temu w jakiej gazetce i do dnia dzisiejszego z niego korzystam .
Składniki:- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- skórka starta z jednej cytryny
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 400 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko starte na tarce o małych oczkach
- kieliszek rakiji/ rumu/ spirytusu
Jajka ubić z cukrem na gęstą masę. Dodać startą na małych oczkach skórkę z cytryny, sok z cytryny. Wymieszać.
Dodajemy resztę składników. Dobrze wymieszać, można mikserem. Ciasto wychodzi dość gęste, ale lejące.
Odstawić je na około 10-15 minut.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej . U mnie najczęściej to smalec wymieszany z olejem .
Ciasto nakładać małą łyżeczką , spychać na tłuszcz drugą. Pączki wyrastają w trakcie smażenia i zazwyczaj same się obracają.
Gotowe fritule wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz