środa, 24 marca 2021

PIECZONY BOCZEK W CEBULI

    Pyszny pieczony boczek - idealny do świeżego chlebka. 


Składniki:

  • 1,2 kg boczku
  • główka czosnku
  • 1 bądź 2 cebule
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka soli 
  • pieprz 
  • Liść laurowy,ziele angielskie
Osuszony boczek nacieramy solą, pieprzem i połową roztartego czosnku. Drugą połowę ząbków wciskam w boczek robiąc w nim niewielkie dziurki nożem. Całość obsypuje majerankiem i wstawiam na noc do lodówki. 
Następnego dnia mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam 1/4 szkl wody. Obieram cebulę,kroje w plasterki i przykrywam nią górę boczku , dorzucam parę liści laurowych i ziela angielskiego. 
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180. st. C , przykrywam i piekę ok 1 godziny. Po tym czasie otwieram by boczek i cebulka się trochę przyrumieniły i piekę jeszcze 20 minut. 





1 komentarz:

  1. Napewno jest bardzo smaczny ale żeby trafić taki przerośnięty super

    OdpowiedzUsuń