Pyszny pieczony boczek - idealny do świeżego chlebka.
Składniki:
- 1,2 kg boczku
- główka czosnku
- 1 bądź 2 cebule
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- Liść laurowy,ziele angielskie
Osuszony boczek nacieramy solą, pieprzem i połową roztartego czosnku. Drugą połowę ząbków wciskam w boczek robiąc w nim niewielkie dziurki nożem. Całość obsypuje majerankiem i wstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam 1/4 szkl wody. Obieram cebulę,kroje w plasterki i przykrywam nią górę boczku , dorzucam parę liści laurowych i ziela angielskiego.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180. st. C , przykrywam i piekę ok 1 godziny. Po tym czasie otwieram by boczek i cebulka się trochę przyrumieniły i piekę jeszcze 20 minut.
Napewno jest bardzo smaczny ale żeby trafić taki przerośnięty super
OdpowiedzUsuń