Składniki:
- 1 1/2 kg schabu bez kości
- 1/2 kg szpinaku mielonego
- 20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli)
- 20 dag mięsa z drobiu
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 bułka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 gałązki rozmarynu(można pominąć)
- oliwa
- sól i pieprz
Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć gałązkami rozmarynu,podlać oliwą,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.ok 180 st.C przez ok.1 -1,5 godz.
Po upieczeniu folię aluminiową najlepiej zostawić aż mięsko całkowicie ostygnie.
Rolada to mój zaległy wpis.Robiłam ją na Święta Wielkanocne.Tym razem bez rozmarynu.Mięsko to zmielone udko i biodrówka wieprzowa bo to akurat miałam pod ręką(dobrze sprawdza się też łopatka). Wszystko przyprawiłam dość mocno,bułkę pominęłam gdyż ograniczam gluten.Sprawdza się na wszelkich uroczystościach rodzinnych,mój mężuś za tym mięskiem przepada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz