Sezon na paprykę już w pełni a cena coraz bardziej zachęca by korzystać z tego warzywa częściej.Najlepiej gdy papryka jest mięsista i soczysta.Udało mi się taką kupić od mojego sąsiada,który ma jej pod dostatkiem.Na początek zapraszam skorzystać z tego przepisu bo jest najlepszy.
Składniki:
- papryka w różnych kolorach
- pieprz ziarnisty
- liść laurowy
- ziele angielskie
Zalewa:
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka soli
Paprykę starannie umyć,oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki,włożyć do czystych słoików.Do każdego dać po 1 lub 2 listów laurowych, ziela angielskiego ok 5 szt oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziarnistego.Słoiki zalać zagotowaną zalewą,dodać po 1 łyżce oliwy.Pasteryzować przez 8 min.Po tym czasie wyjąć z wody,dokręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz