środa, 26 sierpnia 2015

PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ

  Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw,zaraz po pomidorach.Dziś propozycja papryki faszerowanej,która jest smaczna oraz świetnie wygląda.Przepisów jest mnóstwo,tutaj możemy kombinować na wszelkie sposoby wg naszego smaku i gustu.W mojej wersji papryka jest przecięta podłużnie,a środek stanowi pierś kurczaka z pomidorami i serem.
Składniki:
  •  3-4 papryki czerwone
  • podwójny filet z kurczaka
  • op mozzarelli(kula)
  • 2-3 pomidory
  • ser żółty
  • przyprawy wg uznania
Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie 2 duże ząbki czosnku i pikantna przyprawa do drobiu.Odczekać chwilę by smaki się przegryzły.
Papryki sparzyć,osuszyć i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne.Zielone ogonki można zostawić,będą stanowiły zielony akcent dekoracji.
Fileta podsmażamy w niewielkiej ilości oleju.Mozzarellę pokroić w małą kostkę,zaś żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach wg uznania.Pomidory sparzyć wrzątkiem,usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Usmażone mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią.
Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią.
Papryki pieczemy w 180stC ok 30-45 min,wszystko zależy od wielkości i grubości papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz