Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Jabłka:
- 2 kg jabłek
Masa budyniowa:
- 2 szklanki białego wina
- 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
- 2-3 jasne budynie bez cukru
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min.Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.
Masa śmietanowa:
- 1/2 l śmietany kremówki
- cukier do smaku tj ok 2-3 łyżki
- puszka brzoskwiń
- ajerkoniak
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam)
S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto wystarczająco wysokie,wyjęcie też nie stanowi problemu.Chodź w tortownicy może stanowić niezły torcik,jak kto woli.Z wina można zrezygnować i zastąpić samym sokiem jabłkowym,będzie taniej i dla dzieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz