Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl maki
- 1 łyżeczka pr do pieczenia
- kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada
Masa czekoladowa:
- 3 tabliczki mlecznej czekolady
- 750 ml śmietany 30% lub 36%
- gruszki w syropie
- 5 gruszek
- 1/2 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
- czekolada gorzka starta na wierzch
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą
Myślę,że osoby,które uwielbiają czekoladę sięgną po ten przepis,naprawdę warto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz