sobota, 31 października 2015

SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM

  Moja dzisiejsza propozycja ciasta to elegancki jabłecznik w wersji dla dorosłych.Nie jesteśmy z mężem zbytnio smakoszami ciast z jabłkami,wolimy inne słodkości.Gdy zobaczyłam ten przepis wśród pyszności s Anastazji wiedziałam,że musimy spróbować.Połówki jabłek zatopione w budyniu,który bardziej przypomina kisiel,delikatna masa ze śmietany z brzoskwiniami,całość polana ajerkoniakiem...jednym słowem niebo w buzi.Przepis podaję z małymi zmianami.
Ciasto:
  •  40 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę,proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto.

Jabłka:
  •  2 kg jabłek
Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne.

Masa budyniowa:
  •  2 szklanki białego wina
  • 2 szklanki soku jabłkowego z kartonu
  • 2-3 jasne budynie bez cukru
Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min.Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.

 Masa śmietanowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • cukier do smaku tj ok 2-3 łyżki 
  • puszka brzoskwiń
  • ajerkoniak
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix (ja zrezygnowałam)
Śmietanę ubić,dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę.masę równo rozłożyć na upieczonym i dobrze wystudzonym cieście.Wierzch przybrać brzoskwiniami.przed podaniem każdą porcję polać ajerkoniakiem.

  S Anastazja radzi by ciasto zrobić w tortownicy bo lepiej się wyjmuje.Jednak ja nie posłuchałam.U mnie blaszka 35x28,ciasto wystarczająco wysokie,wyjęcie też nie stanowi problemu.Chodź w tortownicy może stanowić niezły torcik,jak kto woli.Z wina można zrezygnować i zastąpić samym sokiem jabłkowym,będzie taniej i dla dzieci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz