poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚLEDZIE OPIEKANE W ZALEWIE OCTOWEJ

  Tym razem przepis rodzinny,który kojarzy mi się z rodzinnym domem.Zalewa jest idealna dla wszystkich,którzy nie przepadają za mocno octową ....
Składniki:
  •  1 kg zielonych śledzi niesolonych
  • jajko
  • mąka
 Zalewa:
  •  7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1-2 cebule w kostkę lub w talarki
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 5-6 ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
Cebulę pokroić wg uznania i zagotować z octem,wodą i pozostałymi składnikami na zalewę ok 5 min.Wystudzić.

Śledzie dokładnie umyć,pokroić na 2 lub 3 kawałki,osuszyć...skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć.Panierować w jajku i mące,obsmażyć z obu stron po kilka minut.Gdy zalewa będzie chłodna zalać rybę w jakimś pojemniku lub w słoiku. Szczelnie zamknąć i zostawić w chłodnym miejscu by ryba się przegryzła a ewentualne ości rozmiękły na tyle by nie przeszkadzały podczas konsumpcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz