poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER

  Nadrabiam zaległości,więc kolejny pyszny przepis na śledzika...tym razem w pysznej słodko - kwaśnej marynacie.Takie śledzie z powodzeniem możemy przechowywać w lodówce ok 3 tygodni.Przepis lekko zmodyfikowałam


Składniki:
  •  1/2 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki octu
  • 3 -4 średnie cebule
  • ok 200 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
Wymoczone filety pokroić na kawałki.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący sos..tak do wykończenia składników.Najlepsze są gdy się zamarynują i przejdą przyprawami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz