wtorek, 9 lutego 2016

SAŁATKA GYROS

   Prosta i smaczna sałatka warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika.


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • ogórki konserwowe 4-5 sztuk
  • 3-4 czerwone cebule
  • groszek + kukurydza
  • przyprawa gyros
  • keczup,majonez
  • sos czosnkowy
 Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę w chłodnym miejscu,ale nie jest to konieczne.Podsmażyć mięso na oleju,odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzić.
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności:

Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska

Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam

Sos czosnkowy:
  •  4 łyżki śmietany gęstej 18 %
  • 2 łyżki majonezu
  • 6 ząbków czosnku( ew 4 jeśli chcecie sos delikatniejszy)
  • szczypta pieprzu
Wszystkie  składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać.Nie należy dodawać tutaj soli...dlaczego? przyprawa gyros do mięsa jest już wystarczająco słona,majonez też ma słony smak...

2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda jutro zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo,czekam na opinię czy smakowała.Będę wdzięczna o wysłanie zdjęcia sałatki(na fb w wiadomości prywatnej lub na e-mail aniamariusz2@wp.pl)

      Usuń