piątek, 29 kwietnia 2016

MAKARON ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI

  Kolejna pyszna propozycja obiadu,nawet kolacji jeśli wieczorami lubimy ćwiczyć.Szybko,lekko i bardzo zdrowo.Używam makaronu tylko z pszenicy durum,nie tylko jest zdrowszy,ale i smaczniejszy.Poza tym nie jest prawdą,ze makaron jest tuczący....to sosy do niego powodują,że możemy przytyć. A więc spróbujcie mojej propozycji bo jest naprawdę smaczna.
Składniki:
  •  ok 40 dag makaronu rurki bądź świderki( u mnie pełnoziarnisty durum)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rukoli
  • 5 ząbków czosnku( można dać mniej)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól,pieprz
Szparagi umyć,pokroić na kilkucentymetrowe kawałki,odrzucając zdrewniałe końcówki.Wrzucić do osolonego wrzątku i i gotować kilka minut,odcedzić.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi - smażyć ok 2 min na małym ogniu,następnie dodać pomidorki i dusić kolejne 2 minuty.Na końcu wrzucić makaron,sok z cytryny,pieprz oraz opłukaną  i suchą rukolę z parmezanem - wymieszać i pyszny obiad gotowy.
  Pomysł pochodzi z książki " Bądź fit",którą dostałam od męża....lekko go tylko zmodyfikowałam.

2 komentarze:

  1. świetna propozycja, a te szparagi aż się proszą, aby je zjeść ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo,szparagi w takim wydaniu faktycznie smaczne....dziękuję za zaproszenie do konkursu

      Usuń