Biszkopt:
- 4 żółtka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 80 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 białka
- 50 g cukru
- szczypta cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie)
- 1 łyżka cukru pudru
- śmietan fix
- dżem z czarnej porzeczki
- ulubione owoce
Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C.
Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części.
Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż na 3 równe prostokątne części.Układamy jeden kawałek na półmisku,smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu,następnie 2-3 łyżki bitej śmietany,na to pokrojone na części truskawki.
Układamy kolejny kawałek ciasta i robimy podobnie jak poprzednio.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta,smarujemy wierzch i boki ciasta.
Gotowe ciasto dekorujemy wg uznania.
pysznosci ,slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń