sobota, 11 czerwca 2016

KREMÓWKA KARDYNALSKA

  Ciasto szybkie,lekkie i bardzo pyszne ...miało być inne,ale brak czasu spowodował,że zrobiłam właśnie to....niezawodne,zawsze się udaje i wszystkim smakuje...szybko się robi a jeszcze szybciej znika :} Przepis podaję z moimi małymi zmianami :}
Biszkopt:
  •  4 żółtka
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 80 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Beza:
  •  4 białka
  • 50 g cukru
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka kawy cappuccino lun kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • śmietan fix
  • dżem z czarnej porzeczki
  • ulubione owoce 
Biszkopt:: Żółtka i całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę,nie przestając ucierać dodać  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Beza: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną.

Ciasto upiec w formie 23x33cm,wylać najpierw ciasto biszkoptowe,na to bezę,piec ok 25-30 min w 160 st C.

Masa śmietankowa: śmietankę ubić ze śmietan - fix,cukrem pudrem i cappuccino- gotową podzielić na 3 części.
Ostudzone ciasto podzielić wzdłuż  na 3 równe prostokątne części.Układamy jeden kawałek na półmisku,smarujemy od strony bezy 1/3 dżemu,następnie 2-3 łyżki bitej śmietany,na to pokrojone na części truskawki.
Układamy kolejny kawałek ciasta i robimy podobnie jak poprzednio.
Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta,smarujemy wierzch i boki ciasta.
Gotowe ciasto dekorujemy wg uznania.


1 komentarz: