Biszkopt ciemny:
- 6 jajek
- 3\4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 1 l śmietany kremówki
- 5 -6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 4 łyżeczki kakao
- 4 zielone galaretki ( u mnie agrestowe)
- 6 szklanek wrzącej wody
Aby ułatwić sobie sprawę śmietanę i dodatki do niej również podzielić na pół : 1/2 l śmietany ubić,dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżeczki kakao. 2 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody - wystudzoną połączyć z masą czekoladową. Podobnie postąpić z drugą śmietaną i resztą składników.
Gdy biszkopt jest już zimny należy go nasączyć,wylać tężejącą galaretkę z jednego naczynia.Wsadzić do lodówki,w tym czasie ubić połowę śmietany,wylać na galaretkę. Wsadzić na chwilę do lodówki. Następnie wylać tężejącą galaretkę z drugiego naczynia,ponownie dać do lodówki. Ubić drugą połowę śmietany z kakao i rozprowadzić na galaretce. Wierzch udekorować startą czekoladą na grubej tarce.
Wykonanie ciasta jest bardzo proste,wymaga jedynie czekania na tężejące galaretki i rozplanowania pracy.
Piekłam kiedyś ciasto "nocka", w nim też były warstwy kremu czekoladowego i galaretki.Twoje ciasto wygląda pysznie, pewnie jest równie smaczne!
OdpowiedzUsuńakurat nie znam "nocki",ale faktycznie podobne smakowo :} ciasto bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym kawałku :}
UsuńApetyczny przekładaniec)))
OdpowiedzUsuń