Składniki:
- ok 10 sztuk podudzi z kurczaka
- 2 duże cebule
- ok 30-40 dag małych pieczarek
- 2-3 liście laurowe
- ok 5 sztuk ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- sól,pieprz
- 1/2 szklanki bulionu ( rosołu)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- szczypta soli
Następnego dnia rozgrzać olej na patelni i obsmażyć podudzia na średnim ogniu na złoty kolor.
Cebulę obrać i pokroić w pióra,pieczarki oczyścić,ale nie myć,gdyż stracą swój smak. Wszystko wrzucić na patelnię i zeszklić,doprawić solą i pieprzem.Dodać podsmażone podudzia,podlać 1/2 szkl bulionu,dorzucić liście laurowe,ziele angielskie i całość dusić ok 40 min po przykryciem.Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę schłodzonego masła oraz czosnek niedźwiedzi. Należy pilnować by płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolać bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz