poniedziałek, 28 listopada 2016

PAŁKI KURCZAKA W SEROWEJ PANIERCE

  Chrupiąca,aromatyczna panierka a w środku soczyste i miękkie mięsko kurczaka to moja propozycja nie tylko na obiad,ale też na przyjęcie w gronie znajomych.Spróbujcie,z pewnością nie pożałujecie.


1kg - 1,5 kg pałek z kurczaka

Marynata:
  •  6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki chili
 Panierka:
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 10 dag drobno startego parmezanu
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
Przygotować marynatę : obrać czosnek,przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki marynaty - dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone pałki kurczaka umieścić w naczyniu,polać je marynatą,dokładnie natrzeć,przykryć i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny ( u mnie zawsze ok 5 godzin).

Przygotować panierkę: wszystkie składniki na panierkę dokładnie wymieszać.

Wyjętego z marynaty kurczaka dokładnie obtoczyć w naszej panierce,dociskając ją do mięsa,ułożyć na blasze wyścielonej pergaminem.Piec ok 50 min w 190 st. C.



2 komentarze: