wtorek, 15 listopada 2016

DUSZONE PODUDZIA KURCZAKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI

   Kiedy nie chce się Nam zbytnio przykładać do obiadu,ale chcemy smacznie zjeść polecam taką wersję kurczaka....pierwsza moja myśl była by zrobić je z samą cebulką,też byłoby smacznie,ale my ubóstwiamy pieczarki,gdyż nadają one daniu niesamowitego smaku i aromatu.



Składniki:
  •  ok 10 sztuk podudzi z kurczaka
  • 2 duże cebule
  • ok 30-40 dag małych pieczarek
  • 2-3 liście laurowe
  • ok 5 sztuk ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
  • sól,pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu ( rosołu)
 Marynata:
  •  6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • szczypta soli
Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć wszystkie jej składniki,wlać odrobinę oleju by utworzyła się papka i taką natrzeć podudzia.Odstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.
Następnego dnia rozgrzać olej na patelni i obsmażyć podudzia na średnim ogniu na złoty kolor.

Cebulę obrać i pokroić w pióra,pieczarki oczyścić,ale nie myć,gdyż stracą swój smak. Wszystko wrzucić na patelnię i zeszklić,doprawić solą i pieprzem.Dodać podsmażone podudzia,podlać 1/2 szkl bulionu,dorzucić liście laurowe,ziele angielskie i całość dusić ok 40 min po przykryciem.Pod koniec duszenia dodać 1 łyżkę schłodzonego masła oraz czosnek niedźwiedzi. Należy pilnować by płyn nie wyparował, w razie potrzeby dolać bulionu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz